In deze paper vatten we samen wat jij als zzp’er in de zorg moet weten over de wet DBA. Zo kan je onbezorgd je werk goed doen, zonder gedoe door onduidelijke wet- en regelgeving en onrust op de werkvloer. Daarom informeren we jou graag over de laatste ontwikkelingen in de markt, zodat je altijd goed op de hoogte bent.
Wat is de wet DBA?
De afkorting wet DBA staat voor Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties en is bedoeld om de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers te reguleren. De wet werd in 2016 ingevoerd als vervanging van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR).
De wet is bedoeld om:
- Duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers;
- Om misbruik te voorkomen; en
- De grenzen tussen zelfstandig ondernemerschap en loondienst helder te maken.
Wat is er veranderd?
Sinds 1 januari 2020 let de Belastingdienst extra goed op de wet DBA, vooral bij opdrachtgevers zoals zorginstellingen. Als een opdrachtgever 'kwaadwillend' handelt, wat betekent dat ze weten dat de opdracht niet aan de regels voldoet, grijpt de Belastingdienst in. Als er sprake is van schijnzelfstandigheid maar geen kwaadwilligheid, krijgt de opdrachtgever drie maanden om de situatie te verbeteren.
Modelovereenkomst
Onder de Wet DBA zijn modelovereenkomsten ingevoerd om opdrachtgevers en zzp'ers zekerheid te bieden over de fiscale status van hun arbeidsrelatie. De Belastingdienst is van mening dat zzp’ers en opdrachtgevers die gebruik maken van een modelovereenkomst, en deze in de praktijk volgen, niet verplicht zijn om loonheffing af te dragen. Als je via Zorgwerk ZZP werkt, maak je automatisch gebruik van de door de Belastingdienst vastgestelde modelovereenkomsten (nr. 9002076897).
Dit betekent dat je op basis van deze modelovereenkomsten een bemiddelingsovereenkomst met Zorgwerk ZZP afsluit en een opdrachtovereenkomst met de opdrachtgever waar je gaat werken. In de opdrachtovereenkomst verklaren zowel jij als de opdrachtgever dat er geen dienstverband is en er dus geen loonbelasting hoeft te worden afgedragen.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Als zzp'er draag je samen met de opdrachtgever de verantwoordelijkheid voor fiscale gevolgen, dus het naleven van de modelovereenkomst is essentieel.
Zo kun jij je onbezorgd blijven richten op waar je goed in bent: zorg verlenen.
Aan de slag als zzp'er in de zorg of kinderopvang via Zorgwerk ZZP?