Als zzp’er in de zorg ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg die je levert. De Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) verplicht je om een kwaliteitssysteem te hebben. De Wkkgz stelt eisen aan alle zorgaanbieders, om de rechtspositie van cliënten te verbeteren. De wet moet ervoor zorgen dat er voor cliënten een lage drempel is om klachten in te dienen en dat ze goed en snel worden afgehandeld.
In dit artikel lichten we verder toe wat een kwaliteitssysteem in de zorg precies inhoudt, waarom het belangrijk is en waar je het best kunt beginnen.
Waarom heb ik een kwaliteitssysteem nodig als zzp’er in de zorg?
Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is een kwaliteitssysteem verplicht. Dit geldt voor alle zzp’ers in de zorg, tenzij je alleen werkt binnen de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of jeugdwet. Een kwaliteitssysteem is nodig om aan de wettelijke eisen te voldoen en geen risico te lopen op boetes of andere sancties. Naast dat je voldoet aan de eisen van de Wkkgz kun je aantonen dat je systematisch werkt aan het verbeteren van je zorg en de veiligheid en klantgerichtheid centraal stelt.
Waar moet een kwaliteitssysteem aan voldoen?
Met een kwaliteitssysteem in de zorg kun je laten zien dat je professionele standaarden volgt en hier goed over nagedacht hebt. In het kwaliteitssysteem moet staan hoe je omgaat met klachten en incidenten en hoe je ervoor zorgt dat je continu verbetert en reflecteert. Kort samengevat staan er in het kwaliteitssysteem:
- Vastgestelde kwaliteitsnormen
- Vastgestelde huidige processen
- Vastgesteld beleid en doelen
- Hoe je meet analyseert en verbeterd
Bekijk hier de volledige handreiking van de overheid voor zzp’ers in de zorg over de wettelijke verplichtingen die gelden vanuit de Wkkgz.
Ondersteuning van aanbieders bij het opzetten van een kwaliteitssysteem.
Het opzetten van een kwaliteitssysteem kan ingewikkeld lijken. Er zijn een aantal aanbieders die jou als zzp'er kunnen ondersteunen bij het opzetten van een kwaliteitssysteem. Het kiezen van een aanbieder voor een kwaliteitssysteem in de zorg als zelfstandige is natuurlijk jouw eigen keuze en verantwoordelijkheid.
We hebben een paar voorbeelden van mogelijke aanbieders die je zouden kunnen ondersteunen met een kwaliteitssysteem in de zorg:
Wil je meer weten over de andere eisen vanuit de Wkkgz waar u als zelfstandige aan moet voldoen?
Lees dan hier het artikel over de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Ben jij nog op zoek naar leukste diensten of opdrachten als zzp’er in de zorg?