Medewerkers mogen (binnen gestelde kaders) diensten teruggeven omdat dit leidt tot een hogere voorziening en minder no shows en afzeggingen op het laatste moment. Ons doel is om met gekwalificeerde medewerkers zo snel en zoveel mogelijk diensten van onze opdrachtgevers te voorzien. Op elk moment van de dag. Vooral in deze tijden van toenemende schaarste vraagt dit vaak om een andere manier van denken en het loslaten van verouderde principes rondom planning en personeelsmanagement.
Met ons platform bieden wij zorginstellingen een bewezen oplossing voor de schaarste in de zorg. Wij zien dat zorgmedewerkers gelukkiger zijn in hun werk als zij in bepaalde mate zelf de regie hebben over hun rooster. De mogelijkheid om (binnen de gestelde kaders) een geplande dienst terug te geven, is daar een voorbeeld van.
Juist deze extra regie om het werken bij Zorgwerk en privé (gezin, studie, andere baan, mantelzorg, vrije tijd) optimaal in balans te houden zorgt voor meer snelheid in de planning en uiteindelijk een hogere voorziening van diensten.
Namelijk, wij weten dat wanneer medewerkers niet direct aan een dienst vast zitten, dit voor hen een belangrijke drempel wegneemt. Een drempel die medewerkers er anders juist van weerhoudt om diensten aan te nemen. Zeker wanneer het gaat om diensten voor de langere termijn.
Vergelijk dit bijvoorbeeld met het vroegtijdig boeken van een vakantie. De mogelijkheid dat de reservering nog voor bepaalde tijd geannuleerd kan worden, maakt dat men niet wacht met boeken en tegen die tijd waarschijnlijk gewoon zoals geboekt op vakantie gaat. Dit voorkomt dat reizen als last minute deal aangeboden moeten worden, hetgeen voor onzekerheid zorgt.
Natuurlijk, als de mogelijkheid tot (tijdig) afzeggen van diensten wordt geboden, zullen medewerkers er af en toe gebruik van maken. Maar het gaat vooral om een gevoel dat we managen, de drempel die we wegnemen om diensten aan te nemen.
Mensen werken immers bij Zorgwerk omdat ze willen (moeten) werken, niet omdat ze zichzelf eigenlijk liever uitplannen. Onze medewerkers kennen hun verantwoordelijkheid en wij wijzen hen daarop. We houden bij welke medewerkers diensten afzeggen, zodat we hierop kunnen sturen.
Leidt dit tot meer mutaties in de planning? Mogelijk, maar ook tot meer snelheid, een hogere voorziening en minder no shows. Daar wordt iedereen blij van.
Ook door onze enquêtes zien wij dat onze medewerkers tevredenheid daadwerkelijk toeneemt. Medewerkers waarderen de aan hen gegeven (en door ons gecontroleerde) empowerment zeer. Ook de klachten van medewerkers als diensten door opdrachtgever worden ingetrokken, nemen af omdat het systeem als meer gebalanceerd wordt ervaren.
Afgezien van de positieve effecten, blijven wij de trends ten aanzien van het annuleren op de voet volgen. Naarmate wij meer inzicht krijgen in welke diensten worden afgezegd, kunnen wij de annuleringsregeling gaan specificeren. Bijvoorbeeld dat de termijn afwijkt per afdeling, standplaats, type dienst, functie, etc.
Kortom, het is geen statisch geheel en wij streven naar de optimale invulling van de regeling zodat de voorziening maximaal is.