Je kan alleen een afspraak maken voor vaccinatie als je hiervoor een uitnodiging van Zorgwerk hebt gehad. Je ontvangt de uitnodiging indien en zodra je conform de vaccinatiestrategie van het RIVM voor vaccinatie in aanmerking komt. In de uitnodiging staat een telefoonnummer vermeld dat je moet bellen voor het maken van een afspraak.
Twee vaccinaties
Je krijgt twee keer een vaccinatie. Wanneer je een afspraak maakt bij het callcenter krijg je meteen een afspraak voor de eerste én de tweede vaccinatie.
De tweede vaccinatie volgt drie weken na de eerste. Houd daar rekening mee bij het maken van de afspraak.
Vragen aan de telefoon
In het telefoongesprek krijg je een aantal vragen om te bepalen of het veilig is voor jou om je te laten vaccineren. Die vragen gaan over allergieën, zwangerschap, of je in de afgelopen periode corona hebt gehad en of je eventueel een operatie hebt gepland.
Zie ook de factsheet Vaccin in het kort.
Registratie van uw gegevens bij RIVM
Ook vraagt het callcenter aan je of zij jouw vaccinatiegegevens mogen doorgeven aan het RIVM.
Dat is belangrijk voor jouw veiligheid, voor onderzoek om te kijken of het vaccin goed werkt, en om te besluiten of er bij een voldoende hoge vaccinatiegraad maatregelen kunnen worden versoepeld.
Ook kun je dan bijvoorbeeld snel gewaarschuwd worden bij eventuele bijwerkingen.
Het RIVM registreert de volgende gegevens: burgerservicenummer, geboortedatum, voornaam en achternaam, uw adresgegevens, reden vaccinatie (leeftijd / medische aandoening / zorgmedewerker), datum en plaats waar u de vaccinatie heeft gekregen, naam van het vaccin en batchnummer.
Aan de telefoon wordt gevraagd of je het wel of niet goed vindt dat de GGD deze gegevens met het RIVM deelt. Jouw keuze heeft geen invloed op je vaccinatie. Het vaccin wordt ook toegediend, als je géén toestemming geeft voor het delen van de informatie met het RIVM.
Op grond van de wet bewaart het RIVM uw vaccinatiegegevens in principe 20 jaar. Dit kan korter of langer zijn als dat noodzakelijk is voor de doelen van registratie die hierboven zijn beschreven. Alleen een klein aantal mensen kan deze persoonlijke gegevens bekijken. Dat zijn degenen die het vaccinatieprogramma uitvoeren of je moeten waarschuwen als er iets niet goed is gegaan. Voor beleid en statistiek worden de gegevens anoniem gemaakt.
Je kunt je gegevens op elk moment uit de registratie bij het RIVM laten verwijderen. Dit kan eind maart eenvoudig in het cliëntportaal op mijn.rivm.nl/vaccinaties. Je hebt hiervoor jouw DigiD nodig.
Uitgebreide informatie over gebruik en beveiliging van je gegevens kun je vinden op coronavaccinatie.nl.
Registratie van uw gegevens bij je huisarts
Daarnaast vraagt het callcenter of zij je vaccinatiegegevens mogen doorgeven aan je huisarts.
Bezoek aan de priklocatie
Voor een veilig en vlot bezoek aan de priklocatie is het belangrijk om:
- een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden van anderen.
- kleding te dragen waarbij je jouw bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken.
- de afspraakbevestiging bij je te hebben.
- Je identificatiebewijs bij je te hebben.
- de uitnodigingbrief (digitaal of geprint) bij je te hebben.
De informatie in dit artikel is beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid. B.V. Zorgwerk geeft geen enkele garantie inzake de juistheid of de volledigheid, of het bijgewerkt zijn van de informatie op deze pagina.