Als zorgmedewerker van een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning krijg jij als eerste een oproep om je te laten vaccineren tegen het coronavirus. Als we ons laten vaccineren, kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we de kwetsbare mensen in onze samenleving beschermen.
Weet jij al of je je laat vaccineren? In dit artikel staan 7 dingen die je wilt weten over vaccineren tegen corona.
1. Veiligheid vaccins staat bovenaan
Elk coronavaccin dat wordt goedgekeurd, is op tienduizenden mensen getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins.
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Zij hebben het BioNTech/Pfizer-vaccin inmiddels goedgekeurd. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland.
2. Snelle ontwikkeling vaccins dankzij inzet veel onderzoekers en tussentijdse beoordelingen
De ontwikkeling van coronavaccins gaat sneller dan normaal. Dat gaat niet ten koste van de strenge veiligheidseisen. Wereldwijd zetten enorm veel onderzoekers zich samen in om veilige vaccins te ontwikkelen. Ook voeren de onderzoekers verschillende fasen van het onderzoek tegelijk uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd. Tot slot gaat de beoordeling sneller, doordat de beoordelaars al meekijken bij de tussentijdse resultaten van de onderzoeken. Ook dit levert tijdwinst op.
3. Zorgmedewerkers krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin
Als zorgmedewerker van een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg, in de wijkverpleging of in de Wmo-ondersteuning krijg je het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Ook mensen die in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning krijgen dit vaccin. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn de eerste mensen al ingeënt met het BioNTech/Pfizer-vaccin.
4. Geen ernstige bijwerkingen bij het BioNTech/Pfizer vaccin
Wie het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgt, heeft twee prikken nodig. Zoals bij ieder vaccin, kan je mogelijk bijwerkingen krijgen. De meeste bijwerkingen treden snel na de vaccinatie op. Ze zijn dus tijdens de onderzoeken al ontdekt. De bijwerkingen die tot nu toe bekend zijn, zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. De bijwerkingen duren vaak een dag tot een paar dagen, net zoals bij de griepprik. De kans op onbekende bijwerkingen na vaccinatie is zeer klein, maar niet uit te sluiten.
Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten zoals polio en de mazelen. Vaccins zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Kom je later met het virus in aanraking? Dan is je lichaam hier goed op voorbereid. Het virus wordt opgeruimd, zonder dat je (ernstig) ziek wordt. Door vaccinatie komen ziekten als polio in Nederland niet meer voor.
5. Je laten vaccineren is je eigen keuze
Je mag zelf beslissen of je je laat inenten of niet. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo verminderen we de druk op de zorg en kunnen we stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren.
6. Jij als zorgmedewerker van een verpleeghuis kan je als eerste laten inenten
Nederland heeft op basis van advies van de Gezondheidsraad ervoor gekozen om de meest kwetsbare mensen en hun zorgmedewerkers als eerste te vaccineren.
Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning kunnen zich als eerste laten inenten met het BioNTech/Pfizer vaccin. Dit vaccin wordt in grote hoeveelheden per verpakking aangeboden en moet diepgevroren worden bewaard. Het is lastig om dit vaccin in kleine hoeveelheden te verspreiden naar bijvoorbeeld verpleeghuizen. Daarom is besloten om centrale priklocaties in te richten en daar zorgmedewerkers die werken met de meest kwetsbaren als eerste te vaccineren. Jij kan daar makkelijker naartoe komen dan de mensen voor wie je zorgt.
Mensen die in verpleeghuizen wonen of in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking krijgen waarschijnlijk het Moderna vaccin aangeboden. Dit kan zodra dit vaccin is goedgekeurd. Het Moderna vaccin leent zich beter voor kleinschalige verdeling onder instellingen en huisartsen.
7. Vaccinatie start 8 januari 2021
In Nederland start op 8 januari 2021 het vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. In de week van 4 januari 2021 krijgen medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning een uitnodiging om telefonisch een afspraak te maken voor de vaccinatie. Vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit drie weken. Op de centrale priklocatie wordt zeven dagen per week gevaccineerd met ruime openingstijden.
Heb je vragen of twijfels over de veiligheid, betrouwbaarheid en bijwerkingen? Of wil je meer informatie? Bel naar 0800-1351 of kijk op www.coronavaccinatie.nl.
De informatie in dit artikel is beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid. B.V. Zorgwerk geeft geen enkele garantie inzake de juistheid of de volledigheid, of het bijgewerkt zijn van de informatie op deze pagina.