De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) regelt aan welke eisen zzp'ers (en andere zorgaanbieders) moeten voldoen voordat ze zorg en/of jeugdhulp mogen verlenen. Zo zijn alle nieuwe zorgaanbieders sinds 1 januari 2022 verplicht zich voorafgaand aan de start van hun zorgverlening te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Controleer of je in het LRZa staat →
Lees meer over wetgeving en kwaliteitseisen →
Het doel van de meldplicht
Doel van de meldplicht is dat alle zorgaanbieders in beeld komen bij de IGJ ten behoeve van het toezicht door de IGJ en dat nieuwe zorgaanbieders op de hoogte zijn van de voor hen geldende (kwaliteits)eisen.
Uit een pilot van de IGJ is naar voren gekomen dat nieuwe zorgaanbieders niet altijd goed op de hoogte zijn van de voor hen geldende (kwaliteits)eisen die voortvloeien uit onder meer de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
In de vragenlijst bij de meldplicht zal worden gevraagd naar kennis van wetgeving en kwaliteitseisen. Zo wordt je als nieuwe zzp'er – in een vroeg stadium – gewezen op de kwaliteitseisen waaraan je moet voldoen.
Moet ik mijzelf ook melden bij de IGJ?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil álle zorg zzp’ers in beeld hebben. De meldplicht bij de IGJ geldt voor alle nieuwe zzp’ers die op of na 1 januari 2022 starten én voor bepaalde (dus niet alle) bestaande zzp'ers die reeds vóór 1 januari 2022 gestart zijn.
Veel bestaande zzp’ers zijn al in beeld bij de IGJ. Sta je per 1 januari 2022 automatisch vermeld in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), dan hoef je jezelf niet te melden.
Sta je op 1 januari 2022 niet automatisch in het in het LRZa, dan meldt je jezelf vóór 1 juli 2022 bij de IGJ.
Het LRZa is een register, dat door de minister op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in stand wordt gehouden, en gebruik maakt van een vijftal bronnen waaronder de gegevens van het Handelsregister Kamer van Koophandel. Zo is de kans groot dat je al bent opgenomen in het LRZa, waardoor je je niet hoeft te melden bij de IGJ.
Controleer of je in het LRZa staat →
Let op: als zelfstandig pedagogisch medewerker in de KDV/BSO val je niet onder de Wtza en geldt voor jou géén meldplicht.
Zo meld je jezelf bij de IGJ
Alle zzp'ers die starten op of na 1 januari 2022 moeten zich verplicht melden bij de IGJ. Ben je vóór 1 januari 2022 gestart, maar ben je per 1 januari 2022 toch niet vindbaar in het LRZa? Het is verplicht om jezelf dan alsnog uiterlijk 1 juli 2022 te melden bij de IGJ.
- Ga naar www.toetredingzorgaanbieders.nl of direct naar https://mijn.melding.zorgaanbiedersportaal.nl
- Login met e-Herkenning (ten minste beveiligingsniveau 2+). Dit is een soort zakelijke DigID.
- Vul de vragenlijst in (Basisgegevens, Soorten zorg, Organisatie, Gedwongen zorg, Kwaliteit, Controle).
- Je melding wordt doorgegeven aan de IGJ.
- Daarna krijg je een ontvangstbevestiging.
- Op basis van onder andere de ingevulde vragenlijst, bepaalt de IGJ hoe ze toezicht gaat houden. Als de kwaliteit van de zorg- of jeugdhulpverlening onvoldoende is, kan de IGJ hierop handhaven.
- Het kan zijn dat de inspectie langskomt voor een kennismaking en toetsing.
- Je gegevens blijven voor door de IGJ voor een periode van 7 jaar bewaard.