Naast de praktische vaardigheden in de zorg zijn er ook andere zorgcompetenties onmisbaar als zorgprofessional, denk aan interpersoonlijke vaardigheden. In dit artikel delen we de belangrijkste competenties voor in de zorg en leggen we uit hoe je deze vaardigheden nog beter kan ontwikkelen.
Flexibiliteit
Flexibiliteit is een belangrijke competentie in de zorg. Tijdens het werken in de zorg zijn er veel onvoorziene situaties en moet je je als professional snel kunnen aanpassen aan de cliënt. Goed om kunnen gaan met veranderingen en onverwachte situaties is een belangrijke eigenschap. Als het om je rooster gaat hoef je gelukkig niet in te leveren op flexibiliteit bij Zorgwerk. Je bepaalt namelijk zelf waar en wanneer je werkt via de handige Zorgwerk app.
Empathisch
Als zorgprofessional is het belangrijk om je goed in anderen te kunnen inleven. Empathie betekent dat je begrijpt wat anderen voelen en doormaken. Het tonen van empathie zorgt ervoor dat zorgvragers zich echt gehoord en gezien voelen. Naast het bieden van praktische zorg is het soms net zo belangrijk om iemand een luisterend oor of troost te bieden. Empathie draagt bij aan tevreden zorgvragers, maar kan zelfs hun gezondheid verbeteren.
Zelfstandigheid
Als zorgprofessional moet je zelfstandig kunnen werken en beslissingen kunnen nemen. Pro-activiteit/ zelfstandigheid is belangrijk om zelf kansen voor verbetering op te merken, voor de zorg en het welzijn van de zorgvragers. In sommige branches en functies is zelfstandigheid nog belangrijker dan in andere. Een voorbeeld hiervan is de thuiszorg, waar meer zelfstandigheid nodig is, omdat je vaak alleen werkt.
Samenwerken
Hoewel hierboven zelfstandigheid als belangrijke competentie wordt genoemd, is samenwerken ook een belangrijke competentie in de zorg. Het is essentieel dat je goed kunt werken in teamverband. Als zorgprofessionals werk je regelmatig in een team en ben je bereid om collega’s te helpen, zodat je samen de beste zorg kunt leveren. Teamwork is dreamwork!
Signalerend en probleemoplossend vermogen
Als zorgprofessional weet je dat er tijdens het werken in de zorg vaak onverwachte situaties optreden. Hierbij speelt een sterk signaleringsvermogen een belangrijke rol, zo kun je tijdig ingrijpen en ben je problemen voor. Van medische noodgevallen tot logistieke problemen. Daarom is het belangrijk om snel te kunnen schakelen en problemen te kunnen oplossen. Tijdens deze onverwachte situaties is omgaan met stress en kalmte bewaren van groot belang, voor het nemen van de juiste beslissingen en een veilige zorgomgeving.
Communicatief vaardig
Wanneer je werkt in de zorg heb je met veel verschillende mensen te maken. Om goede zorg te kunnen verlenen is het belangrijk dat je goed kunt communiceren. Goede communicatie is key voor een fijne samenwerking met het team, maar het is ook belangrijk voor het vertrouwen tussen jou als zorgprofessional en de zorgvrager. Goede communicatie is nodig om misverstanden te voorkomen en draagt bij aan een cliëntgerichte en gastvrije instelling.
Om de kwaliteit van de zorg te waarborgen, is het belangrijk dat je het zorgplan zorgvuldig doorneemt en hierin duidelijk rapporteert.
Betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid in de zorg
Een andere belangrijke competentie in de zorg is betrouwbaarheid en een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Als betrouwbare zorgprofessional zorg je voor consistentie en kwaliteit in de zorg. Opdrachtgevers en zorgvragers kunnen op jou rekenen.
Zorgcompetenties blijven ontwikkelen
Waarschijnlijk beschik je als zorgprofessional al over deze eigenschappen, maar je kunt ze natuurlijk altijd blijven ontwikkelen. Een goede manier om zorgcompetenties te ontwikkelen is door regelmatig zelfreflectie toe te passen. Denk goed na over je eigen gedrag in verschillende situaties en bedenk op welke punten je zou kunnen verbeteren. Soms kan het best lastig zijn om op je sterke en minder sterke punten te reflecteren. Dan kan het waardevol zijn om feedback te vragen bij collega’s en zorgvragers. Je kunt veel van anderen leren!
Via de Zorgwerk Academy bieden we introductiebijeenkomsten aan uitzendmedewerkers aan en collegiale ontmoetingen (intervisies). Tijdens deze bijeenkomsten delen zowel nieuwe als ervaren zorgwerkers hun uitdagingen en werkervaring. Door deze met collega’s te bespreken, leer je van elkaars inzichten en ervaringen.
Je zorgcompetenties ontwikkel je natuurlijk ook door veel te oefenen en ervaring op te doen tijdens jouw werk.
Wil jij jouw zorgcompetenties toepassen en ontwikkelen? Solliciteer vandaag nog bij Zorgwerk!