In dit artikel leggen we uit wat een overname fee is, waarom het heel logisch is dat deze soms bij opdrachtgevers in rekening wordt gebracht en waarom dit niet van invloed is op jouw kans op een vast dienst verband bij de opdrachtgever.
Als je bij een opdrachtgever van Zorgwerk in dienst wilt treden kan het zijn dat deze organisatie een overname fee aan Zorgwerk moet betalen. Of er sprake is van een overname fee, alsmede de hoogte van het bedrag, hangt af van het aantal uur dat je via Zorgwerk bij de opdrachtgever hebt gewerkt.
Je staat er misschien niet bij stil, maar het werven, selecteren, opleiden, inzetten, begeleiden en behouden van goede zorgprofessionals is complex, tijdrovend en kostbaar. Bovendien is veel kennis van de arbeidsmarkt, personeelszaken, arbeidsrecht, zorg en welzijn, marketing en ICT vereist.
Daarom besteden veel zorgorganisaties de werving en selectie van medewerkers uit aan Zorgwerk. Wij hebben daar ons werk van gemaakt en we zijn er ook nog eens heel goed in!
Het is daardoor voor zorgorganisaties goedkoper en effectiever om via Zorgwerk goede medewerkers te vinden dan om dit zelf te organiseren. Zorgorganisaties betalen Zorgwerk dan voor het werk dat wij voor hen doen.
Werving & selectie fee versus overname fee
Wanneer je direct in vaste dienst treedt bij een organisatie (zonder eerst via Zorgwerk bij die organisatie te werken), betaalt de opdrachtgever een bedrag voor het werk dat Zorgwerk heeft verricht om jou te werven en te selecteren. Dit bedrag wordt de 'werving & selectie fee' genoemd.
Echter, vaker ga je eerst via Zorgwerk bij de opdrachtgever aan de slag. Voor elk uur dat je dan via Zorgwerk bij de opdrachtgever werkt, wordt een bedrag op de 'werving & selectie fee' in mindering gebracht '. Na een aantal uur kun je dan kosteloos in dienst treden bij de opdrachtgever.
Treed je eerder in dienst, dan wordt het resterende bedrag bij de opdrachtgever in rekening gebracht. Dit bedrag wordt de overname fee genoemd.
Deze overname fee staat qua hoogte in geen verhouding tot de kosten die een organisatie zou maken als deze jou zelf zou werven, selecteren, begeleiden, opleiden en inwerken. Goede medewerkers vinden via Zorgwerk is voor zorgorganisaties dus sneller en goedkoper. Omdat je al via Zorgwerk hebt gewerkt, hoef je bovendien niet meer ingewerkt te worden en kun je direct volledig met het team of afdeling meedraaien. Dat is een groot voordeel voor organisaties.
Opdrachtgevers hebben de overname fee dus graag voor jou over! Het bespaart hen immers geld om jou via Zorgwerk aan te nemen. Als je onverhoopt niet wordt aangenomen, dan kan de overname fee daar dus geen reden voor zijn. Vraag dus goed door als dit als argument wordt aangedragen en neem daar geen genoegen mee.
Overigens, je hoeft niet met Zorgwerk te stoppen als je ergens in vaste dienst treedt. Je kan gewoon naast je contract af en toe flexibel via Zorgwerk blijven werken. Zo vaak of zo weinig als jij wilt. Voor de afwisseling of om extra uren te werken. Stay in touch!