Dit artikel werpt licht op het concept van een overname fee, de reden waarom het gerechtvaardigd is dat deze in sommige gevallen bij opdrachtgevers wordt toegepast en waarom dit geen invloed heeft op jouw mogelijkheden voor een vast dienstverband bij de klant.
Wanneer je interesse hebt om in dienst te treden bij een opdrachtgever van Zorgwerk, kan het zo zijn dat deze organisatie een overname fee dient te betalen aan Zorgwerk. De aanwezigheid en het specifieke bedrag van deze overname fee zijn afhankelijk van het aantal uren dat je via Zorgwerk bij de opdrachtgever hebt gewerkt.
Het lijkt misschien een eenvoudig proces, maar het aantrekken, selecteren, opleiden, inzetten, begeleiden en behouden van gekwalificeerde zorgprofessionals is een complex, tijdrovend en kostbaar traject. Het vereist grondige kennis van de arbeidsmarkt, personeelszaken, arbeidsrecht, gezondheidszorg, welzijnsdiensten, marketing en ICT.
Om deze reden kiezen veel organisaties ervoor om het wervings- en selectieproces uit te besteden aan Zorgwerk. Wij hebben deze taken tot onze specialiteit gemaakt en zijn er bijzonder vaardig in!
Voor organisaties is het daardoor vaak kostenefficiënter en effectiever om via Zorgwerk bekwame medewerkers te vinden dan zelf deze taak op zich te nemen. Organisaties betalen Zorgwerk dan voor de dienstverlening die wij voor hen uitvoeren.
'Werving & selectie fee' versus 'overname fee'
Wanneer je direct een vast dienstverband bij een organisatie aangaat (zonder eerst via Zorgwerk voor die organisatie te werken), betaalt de opdrachtgever een bedrag voor de diensten die Zorgwerk heeft geleverd om jou te werven en te selecteren. Dit bedrag staat bekend als de 'werving & selectie fee'.
In veel gevallen ga je echter eerst via Zorgwerk bij de opdrachtgever werken. Voor elk uur dat je dan via Zorgwerk werkt, wordt dan als het ware een bedrag van de 'werving & selectie fee' afgetrokken. Na een bepaald aantal gewerkte uren, kun je dus zonder kosten in vaste dienst treden bij de opdrachtgever.
Als je eerder in vaste dienst treedt, wordt het resterende bedrag bij de opdrachtgever in rekening gebracht, conform contractafspraken die Zorgwerk met de opdrachtgever heeft gemaakt. Dit bedrag staat bekend als de overname fee.
De overname fee is aanzienlijk lager dan de kosten die een organisatie zou maken als ze jou zelf zouden aantrekken, selecteren, begeleiden, opleiden en inwerken. Het vinden van bekwame medewerkers via Zorgwerk is dus een snellere en goedkopere optie voor zorgorganisaties. Omdat je al via Zorgwerk hebt gewerkt, hoef je niet meer ingewerkt te worden en kun je meteen volledig meedraaien met het team of de afdeling. Dit is een groot voordeel voor organisaties.
Opdrachtgevers zien over algemeen het betalen van de overname fee dus als een waardevolle investering! Het is namelijk voordeliger voor hen om jou via Zorgwerk aan te nemen.
Deze afspraken worden echter op directieniveau gemaakt. Soms heb je met een planner of recruiter te maken die hiervan onvoldoende kennis heeft of onvoldoende geëquipeerd is. Dit kan leiden tot spraakverwarringen of verkeerde informatie.
Houd in je achterhoofd dat als je onverhoopt niet aangenomen worden door de opdrachtgever, dat de overname fee daar dus niet de oorzaak van kan zijn. Als dit als argument wordt aangevoerd, vraag dan door en accepteer dit niet zomaar.
Tenslotte, je hoeft niet te stoppen met Zorgwerk als je ergens een vast dienstverband aangaat. Je kunt flexibel blijven werken via Zorgwerk naast je contract, zo vaak of zo weinig als je wilt. Voor de afwisseling of om extra uren te werken. Stay in touch!