De rol van de intercedent die vanuit een vestiging het werk verdeeld is in onze ogen achterhaald. Sinds 2005 is Zorgwerk geëvolueerd van traditioneel georganiseerde uitzendonderneming met 25 vestigingen naar een data gedreven organisatie (zonder vestigingen) waar klant en medewerker elkaar 24/7 online vinden en afstemming hebben met elkaar.
Operational Excellence
Zorgwerk heeft al in 2005 gekozen voor haar digitale strategie op basis van operational excellence. Niet vanwege prijs- of margedruk, maar om een oplossing te bieden voor de schaarste aan gekwalificeerde zorgprofessionals, door de beschikbare capaciteit in de zorg, welzijn en kinderopvang breder en beter te benutten.
Deze strategie was uniek in de uitzendbranche, die toen en nu niet bekend staat vanwege de radicale innovaties. Terwijl uitzenden (als administratief proces voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod) zich uitermate goed voor leent voor verregaande (digitale) vernieuwing.
Klant centraal
Binnen de context van operational excellence staat de klant (onze medewerkers en opdrachtgevers) centraal (customer intimicy).
Inhouse ontwikkeling
Voor optimale slagkracht en flexibiliteit heeft Zorgwerk van begin af aan gekozen voor maatwerk software ontwikkeling door een eigen (internationaal) ontwikkelteam (en vaste IT-partners), dat direct wordt aangestuurd door de CIO, die de vertaling van strategie naar ontwikkeling maakt en road map bepaalt.
Cross functional ontwikkelteam
Het ontwikkelteam bestaat uit CIO, software programmeurs, IT-specialisten, een organisatiedeskundigen, een controller, marketeers en een service consultant. Het team rapporteert rechtstreeks aan de directie.
Agile/iteratief ontwikkelproces
Het ontwikkelteam heeft van begin af aan agile ontwikkeld voor continue introductie van nieuwe features, om zo stap voor stap de organisatie (en de markt!) mee te laten veranderen met Zorgwerk.
Inspiratie buiten de markt
Voor Zorgwerk is inspiratie altijd buiten de uitzendbranche gekomen. Juist analyses van bedrijven als bijvoorbeeld Ebay (diensten laten opvallen bij medewerkers), TripAdvisor (reviews door klant én medewerker), ING (empowerment van klant en medewerker), Facebook (sociaal netwerk voor medewerkers) en OpenTable (punten en loyaliteit) hebben geïnspireerd en geleid tot nieuwe inzichten en ideeën.
Van optimalisatie naar disruptie
Fase 1 - Optimalisatie
De eerste jaren (2005-2013) waren gericht op optimalisatie en integratie van het primaire uitzendproces. Business process redesign, efficiëntere en effectievere processen, workflow management, zoveel mogelijk handmatige handelingen en beslissingen wegnemen (foutreductie en kostenbesparing). Business intelligence, meetbaar maken van het gehele proces en visualisatie via real-time dashboards en rapportages.
Fase 2- Transformatie
In de jaren 2014-2017 heeft Zorgwerk de transformatie doorgemaakt naar volledig online platform, door het proces via apps en webapps te ontsluiten naar medewerkers en klanten en ondertussen de interne organisatie daar op aan te passen. Sluiten van vestigingen, openen van één centraal kantoor, veranderende functies en afdelingen, verdwijnen van functies en afdelingen.
Fase 3 - Disruptie
Parallel aan de transformatie is vanaf 2016 de fase van disruptie ontstaan. Daarnaast werd vanaf dat moment het platform breder ingezet dan voor uitzenden alleen. De flexibilisering van de arbeidsmarkt en de wens van professionals om werk en privé zelf op elkaar af te stemmen, maken dat er meer vormen van flexibele arbeid (zijn) ontstaan die Zorgwerk kan ondersteunen.
Anno nu heeft continue optimalisatie van bedrijfsprocessen nog steeds prioriteit, maar de huidige stand van de techniek maakt het mogelijk om sneller dan ooit te experimenteren met nieuwe ideeën en deze een vaste plek te geven in de dienstverlening.