VRE is een afkorting die staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Ook staat het bekend als ziekenhuisbacterie, omdat de VRE bacterie met name infecties kan geven bij ziekenhuispatiënten.
Mensen die de VRE-bacterie bij zich dragen, merken daar in principe niets van. Zij dragen de bacterie bij zich, zonder daar zelf klachten van te hebben. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie soms tot infecties leiden.
Deze bacterie komt met name voor in het darmstelsel van de mens en is resistent voor de gangbare antibiotica. Het wordt overgebracht door contact met ontlasting of hiermee besmette voorwerpen.
Maatregelen ter voorkoming van overdracht
Op het moment dat binnen een organisatie VRE is geconstateerd, volg je de maatregelen en richtlijnen van de organisatie goed op om overdracht te voorkomen. Dit kan met praktische hygiënemaatregelen als het wassen van de handen na ieder toiletbezoek, het regelmatig schoonmaken van praktische voorwerken als deurklinken, telefoontoestellen, etc. Voor zorgpersoneel zijn er verschillende beschermende maatregelen als het dragen van een schort, het dragen van wegwerp handschoenen en het wassen van de handen na iedere handeling.
Kweekonderzoek
Ben je onbeschermd in contact gekomen met VRE, moet er eerst een kweekonderzoek worden gedaan, waarin vastgesteld wordt of je drager bent van VRE. We informeren je waar je voor de kweken terecht kunt. Kweken wil zeggen dat met een wattenstokje materiaal vanuit het rectum (anus) of ontlasting wordt afgenomen. Er zijn vijf rectumkweken van vijf verschillende dagen nodig. In het laboratorium wordt vervolgens onderzocht of de VRE aanwezig is.
Indien de uitslag van alle kweken negatief is (dit betekent dat je geen drager van VRE bent), kan je aan het werk. Mocht de uitslag positief zijn, dan moet je behandeld worden. Pas na behandeling – en nadat er een negatieve uitslag is vastgesteld – kan je weer aan de slag.