De uitbraak van het nieuwe corona-virus startte in december 2019 in China en heeft zich sindsdien verspreid over diverse regio’s en landen. Ook in Nederland zijn veel mensen besmet met dit nieuwe virus. Om besmetting onder de medewerkers van Zorgwerk – en daarmee een verdere verspreiding van het virus – te voorkomen, is dit protocol opgesteld.
💡 Tip: volg het laatste nieuws over het virus op de website van het RIVM: Actuele informatie→
Corona-virus COVID-19
Corona-virussen zijn verkoudheidsvirussen, maar er bestaan ook bijzondere vormen van dat virus. SARS en MERS zijn bijvoorbeeld allebei ziektes die door een corona virus worden veroorzaakt. Het nieuwe corona-virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.
De symptomen van COVID-19 zijn vergelijkbaar met een heftige griep. De eerste ziekteverschijnselen bestaan onder andere uit:
- Koorts (temperatuur hoger dan 38 graden Celsius), rillingen.
- Luchtwegklachten: hoesten, keelpijn, niezen, verstopte neus of loopneus.
- Problemen met ademhalen.
Het zijn – net als bij de griep – voornamelijk ouderen die al verzwakt zijn of mensen die al iets onder de leden hebben, die het meeste risico lopen. Mensen die lichamelijk zwakker zijn, zijn minder weerbaar tegen het virus.
Zo verspreidt het virus zich
Het virus verspreidt zich middels hoesten of niezen; kleine druppels met het virus worden ingeademd of bereiken via de handen de slijmvliezen van neus, mond en/of ogen. Het virus kan een beperkte afstand tussen twee mensen overbruggen. Deze virusdruppels zijn relatief zwaar waardoor zij neerslaan binnen een afstand van twee meter. Vermindering van contact tussen personen gaat verspreiding van het virus tegen.
Het virus kan kortdurend overleven buiten het lichaam, bijvoorbeeld op voorwerpen. In deze periode kan het ook via de handen worden overgedragen.
Zo voorkom je besmetting
Iemand met COVID-19 besmet gemiddeld 2 à 3 mensen. Het RIVM en de GGD benadrukken dat met goede hygiënische maatregelen besmetting kan worden voorkomen:
- Was regelmatig de handen met water en zeep (niet even snel, maar twintig seconden lang) en droog af met papieren zakdoekjes.
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik voor het snuiten van de neus papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg.
- Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan.
- ‘Groeten zonder aanraking’. Dat wil zeggen, het vermijden van handen schudden en ander direct contact (zoals zoenen bij een verjaardag, handen geven of een boks, e.d.).
- Contacten in groepen wordt zoveel als mogelijk vermeden.
- Houd 1,5 meter afstand.
- Doe de afwas op een hoge temperatuur in de vaatwasser.
Bestudeer het hygiëne protocol aandachtig →
Bijeenkomsten
Tijdens de uitbraak van het corona-virus worden maatregelen genomen om besmetting onder medewerkers te voorkomen. Dit betekent dat trainingen en bijeenkomsten worden geannuleerd. De volgende bijeenkomsten vinden wel doorgang middels een video call. Via de app kan je je aanmelden voor deze online bijeenkomsten.
Protocol (mogelijke) besmetting
Het nieuwe coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten krijgen koorts en hebben luchtwegklachten. Ze moeten hoesten of zijn kortademig.
De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is 2 tot 14 dagen. Neem telefonisch contact op met je huisarts als koorts hebt (>38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).
Indien je ziekteverschijnselen vertoont en mogelijk in aanraking bent gekomen met het virus, en sta je de komende dagen ingepland, dan verzoeken we je ook contact met ons op te nemen. Bij koorts (>38 graden) kan je sowieso niet aan het werk.
Beschermingsmiddelen
Indien je zorg verleent aan besmette cliënten, houdt dan rekening met de onderstaande volgorde van het aan- en uitdoen van de beschermingsmiddelen: