MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die ongevoelig is voor de meest gangbare antibiotica. Daardoor is deze bacterie moeilijk te bestrijden. MRSA is vooral te vinden op plaatsen waar veel antibiotica wordt gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Iedereen kan drager worden van MRSA. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus van deze ‘dragers’, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Dit MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard; Na besmetting raakt men de bacterie vaak ook weer vanzelf kwijt.
Voor gezonde mensen is het risico klein om daar klachten van te krijgen. Patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn vaak gevoeliger voor klachten door bijvoorbeeld chronische ziekte, medicijngebruik, operatie of verwondingen.
MRSA kan onder andere infecties veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking ontstaan.
Overdracht van de MRSA bacterie vindt voornamelijk plaats via de handen en tijdens direct huid-op-huid contact.
Als een patiënt of cliënt besmet is met MRSA, zijn beschermende maatregelen nodig bij de uitvoering van directe zorgcontacten omdat het redelijk besmettelijk is. Voorbeelden van directe zorgcontacten zijn aan- en uitkleden, douchen, aantrekken van steunkousen en wondverzorging. Ook bij handelingen als bed afhalen en opmaken zijn beschermende maatregelen noodzakelijk om overdracht te voorkomen.
MRSA bij de opdrachtgever
Op het moment dat binnen een organisatie MRSA is geconstateerd, volg je de maatregelen en richtlijnen van de organisatie goed op om besmetting te voorkomen.
Beschermende maatregelen zijn bijvoorbeeld het dragen van een schort met lange mouwen en het dragen van disposable handschoenen en het dragen van een mondneusmasker. Ook is het wassen van de handen na iedere handeling belangrijk.
Verhoogd risico op MRSA-dragerschap
Ben je onbeschermd in contact geweest met MRSA?
Of in de afgelopen twee maanden:
- in een buitenlands ziekenhuis opgenomen geweest;
- in het buitenland geopereerd;
- langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis of verpleeghuis gewerkt.
Dan loop je een verhoogd risico op MRSA-dragerschap. Het is belangrijk dat je Zorgwerk hierover informeert om eventuele verspreiding te voorkomen. Controleren of je een verhoogt risico hebt gelopen én doorgeven daarvan aan Zorgwerk kan via onderstaande button:
Inventarisatie- en controlekweken
Voordat je aan het werk mag bij een verhoogd risico op MRSA-dragerschap, moet er eerst een kweekonderzoek worden gedaan, waarin vastgesteld wordt of je drager bent van MRSA. We informeren je waar je terecht kunt voor een kweek.
Indien de uitslag van de kweek negatief is (dit betekent dat je geen drager van MRSA bent), kan je aan het werk. Mocht de uitslag positief zijn, dan moet je behandeld worden. Pas na behandeling – en nadat er een negatieve uitslag is vastgesteld – kan je weer aan de slag.