Een cao, collectieve arbeidsovereenkomst, bevat een verzameling afspraken die CAO-partijen (werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties, zoals vakbonden) samen hebben gemaakt omtrent de arbeidsvoorwaarden van werknemers in een bepaalde sector (bijv. gehandicaptenzorg) en soms voor een bepaalde organisatie (bijv. Stichting Focus).
Als je bij Zorgwerk werkt, val je onder de ABU CAO voor Uitzendkrachten. Hierin zijn alle arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn op uitzendkrachten in de zorg opgenomen, zoals die zijn afgesproken tussen de CAO-partijen. In de cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan:
- Werktijden
- Vakantiedagen
- Pensioenregelingen
- Regelingen voor ziekte en ongevallen
- Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof
- Scholing
Daarnaast heb je te maken met de CAO's waar de opdrachtgevers ('inleners') onder vallen waar je gaat werken. In de ABU CAO is namelijk bepaald dat de Inlenersbeloning toegepast moet worden. De inlenersbeloning is er op gericht dat je als medewerker van een uitzendbureau hetzelfde salaris verdient en ook daadwerkelijk ontvangt als de overige personeelsleden van de inlener die dezelfde werkzaamheden uitvoeren en volgens de cao van de inlener worden betaald.
Een juiste toepassing van de inlenersbeloning vereist kennis van de cao van de inlener. Bij Zorgwerk kun je er op vertrouwen dat dit goed geregeld is. De volgende punten uit de bij de inlener geldende CAO passen we toe:
- Het bruto loon conform de schaal waarin de je bent ingeschaald
- Toeslagen voor onregelmatige uren
- Initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald
- Onkostenvergoedingen
- Periodieken
Naast de cao's heb je ook persoonlijke afspraken gemaakt met Zorgwerk, die in je arbeidsovereenkomst vermeld staan. Deze afspraken gelden alleen voor jou. Wanneer afspraken uit de cao en jouw arbeidsovereenkomst zouden botsen, dan geldt de cao.
Over arbeidsvoorwaarden bestaan ook allerlei algemene wetten. Maar als er een cao is, geldt deze in plaats van de wet, want in een cao staan over het algemeen meer en betere afspraken dan in de wet. Beter wil bijvoorbeeld zeggen dat je meer verdient dan het minimumloon en meer vakantiedagen krijgt dan de wet voorschrijft.