Klopt het aantal gewerkte uren op je loonstrook met de diensten die geaccordeerd zijn? Dan klopt het bruto salaris ook. Het netto salaris dat je op je rekening krijgt gestort, is lager vanwege de ingehouden belasting.
Naarmate je meer verdient in een bepaalde week wordt er naar verhouding meer belasting ingehouden. Als er sprake is van een aanvulling op eerder gewerkte (en voor een deel reeds uitbetaalde) uren, dan lijkt de inhouding nog groter, omdat de loonheffingskorting al is verrekend bij de eerdere betaling.
Verschil tussen bruto en netto loon
Houd er dus rekening mee dat het bedrag dat je op je rekening gestort krijgt niet simpelweg de uitkomst is van de rekensom:
uurloon * aantal geaccordeerde uren + reiskostenvergoeding + ORT
Daarmee bereken je namelijk je bruto loon. Het uiteindelijke bedrag dat je op je rekening gestort krijgt is altijd lager dan je bruto loon. Dit bedrag noemen we het netto loon.
Het verschil tussen je bruto- en nettoloon heeft te maken met de hoogte van de loonheffing.
Loonheffing: belasting en premies
Als Nederlandse burger betaal je mee aan volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Voorbeelden zijn de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Werkloosheidswet (WW). Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van de hoogte van je loon. Ook betaal je inkomstenbelasting over je loon.
Deze verzekeringspremies en de inkomstenbelasting heten samen ‘loonheffing’.
Je bruto loon min de loonheffing is de hoogte van je netto loon. Het is ingewikkeld om dit zelf uit te rekenen.
Wordt er wel of geen heffingskorting toegepast?
Hoeveel loonheffing je uiteindelijk betaalt is mede afhankelijk van de heffingskorting die je wel of niet laat toepassen bij Zorgwerk.
Werk je tegelijkertijd bij Zorgwerk en nog één of meerdere werkgevers of heb je naast je baan bij Zorgwerk een uitkering? Vraag dan bij één van je werkgevers de loonheffingskorting aan. Als je bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijg je namelijk te veel korting op je belasting. Je moet dan waarschijnlijk achteraf alsnog belasting aan de Belastingdienst betalen.
Doorgaans vraag je loonheffingskorting aan bij de werkgever waar je het meest werkt dan wel waar je het meest verdient.