Ergonomisch werken in de zorg betekent eigenlijk gewoon op een veilige manier werken. Dit kan als je bijvoorbeeld weet hoe je iemand op de juiste manier kunt verplaatsen of als je weet wanneer je welke hulpmiddelen in kunt zetten. Voorbeelden van hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld een tillift of verstelbaar bed zijn. Omdat jij als zorgprofessional vaak lange uren fysieke taken uitvoert, zoals tillen, verplaatsen en het verzorgen van cliënten, heb je een grotere kans op lichamelijke klachten in bijvoorbeeld je nek en rug. Niet ergonomisch werken kan veel klachten veroorzaken en uiteindelijk ook zorgen voor ziekteverzuim.
Werkgevers moeten voor een gezonde en veilige werkomgeving zorgen, om gevaar voor de gezondheid te kunnen voorkomen en uitsluiten. Voor werknemers is het belangrijk dat ze de beschikbare ergonomische ruimte gebruiken en de juiste hulpmiddelen gebruiken.
Ergonomisch werken gaat niet alleen maar over het op de juiste manier gebruiken van hulpmiddelen. Het gaat er ook om hoe sterk je lichaam en geest zijn versus de kennis over de veilige en verstandige werkhouding.
Door de hoge werkdruk in de zorg is het belangrijk om te werken met een juiste werkhouding. Waarschijnlijk wordt er vaak een beroep op je gedaan op algehele conditie/belastbaarheid. Het is belangrijk dat je niet je eigen grenzen overschrijdt. Vaak pas je je werkhouding pas aan als je er last van krijgt. Maar dan ben je al te laat.
Tips voor ergonomisch werken in de zorg:
Er zijn een paar eenvoudige tips die je kunt toepassen voor ergonomisch werken in de zorg:
1. Let goed op je houding.
Zorg dat je met een rechte rug werkt en je bovenarm langs je lichaam is. Bij zwaardere dingen tillen is het belangrijk dat je goed door je knieën zakt en niet alleen voorover buigt. Zorg ervoor dat je lichaam recht en in balans blijft.
2. Maak gebruik van hulpmiddelen
Hulpmiddelen zijn er, zodat je als zorgprofessional verlichtend kan werken. Zorg dan ook dat je gebruik maakt van deze hulpmiddelen. Ergonomische hulpmiddelen zijn: Tilliften, elektrisch verstelbare bedden, douchestoelen, glijzeilen en steunkous slide.
3. Zorg dat je de hulpmiddelen op de juiste manier gebruikt.
Het is belangrijk dat je de hulpmiddelen op de juiste manier gebruikt. Ben je nog niet helemaal bekwaam met tilliften? Volg dan de tillift training via de Zorgwerk Academy. Tijdens deze training komen onderwerpen als ergonomie, verplaatsingsmogelijkheden, belastbaarheid van rug, heupen, knieën en enkels aan de orde.
4. Neem klachten serieus.
Merk je dat je klachten hebt in je rug of nek na een dag werken? Doe extra voorzichtig en bespreek het met collega’s. Klachten negeren, kan ervoor zorgen dat het uiteindelijk erger wordt.
5. Zorg ook goed voor jezelf na je werk.
Ook als je niet aan het werk bent is het belangrijk dat je kunt uitrusten op de momenten dat je niet aan het werk bent. Je lichaam heeft ook tijd nodig om te herstellen van een zware werkdag.
Ben jij nog op zoek naar een leuke en flexibele baan in de zorg? Schrijf je dan snel in via Zorgwerk.