Veel verpleeghuizen maken gebruik van een bewegingssensor op een standaard die naast het bed van bewoners wordt geplaatst, ook wel bekend als een belpaal. Als een bewoner ’s nachts uit bed valt of verward ronddwaalt, wordt dat automatisch gemeld en kan de juiste hulp komen. In de basis is dit een handig hulpmiddel. Een nadeel is echter dat er in de praktijk vaak sprake is van vals alarm. Gelukkig kan dit verholpen worden door deze sensoren op een slimme manier in te zetten.
Vals alarm
Als je als zorgmedewerker negen keer wordt gealarmeerd terwijl een bewoner gewoon nog keurig in zijn bed ligt, neem je bij de tiende keer misschien de moeite niet meer om te gaan kijken. Met als gevolg dat een bewoner dit keer wél uit bed gevallen kan zijn. Helaas is het in de praktijk vaak vals alarm, waardoor bovenstaand scenario daadwerkelijk werkelijkheid kan worden.
Niet alleen als zorgmedewerker word je gestoord door valse meldingen, ook de bewoners die liggen te slapen worden onderbroken in hun nachtrust. Door ervoor te zorgen dat alarmering alleen plaatsvindt als er ook écht iets aan de hand is (en niet als een deken een beetje wappert of een arm uit bed steekt), is dat veiliger voor de bewoners en efficiënter voor jou als zorgmedewerker. Bewoners hebben een betere nachtrust en zorgpersoneel kan doelgerichter te werk gaan.
Bewegingsmelder
Een bewegingsmelder reageert op het bewegen van een warmtebron. Als een bewoner beweegt en zijn of haar ledematen in het detectieveld van de sensor komen, wordt er een melding gemaakt. Het is daarom belangrijk dat de bewegingsmelder zo laag mogelijk wordt aangebracht, aan de muur bij het bed of op een verplaatsbare standaard. Dit voorkomt dat er ook een melding wordt gedaan als de bewoner gewoon in bed ligt. Hiermee is alleen niet te voorkomen dat een stuk dekbed of arm voor de sensor kan komen.
Verlaten kamer melding
Een andere sensor waar je misschien mee te maken hebt of krijgt is een bewegingsmelder boven de deur of een raamalarm. Dit wordt ook wel een verlaten kamer alarm genoemd. Zo’n sensor is bedoeld om een melding te geven wanneer een bewoner de kamer verlaat. Deze sensor geeft alleen een melding als een deur of raam wordt geopend. Dit betekent dus ook dat er een melding afgaat als een medewerker de kamer binnen komt.
Een oplossing hiervoor kan zijn om het alarm automatisch uit te schakelen met een elektronische sleutel als een medewerker de kamer binnen komt. Door zo’n melder te combineren met een camerasysteem, kan nauwkeurig op afstand worden vastgelegd of er sprake is van vals alarm of niet.
Zorgcamera’s voor nauwkeurige informatie
Camerasystemen en andere slimme sensortechnologie zijn in opmars. Een onderdeel hiervan is het gebruik van camera’s en software dat videobeeld kan interpreteren. Zo’n camera hangt in de kamer van bewoners en kan een melding geven als er ’s nachts beweging gedetecteerd wordt.
Een groot voordeel hiervan is dat je als zorgmedewerker via een smartphone of tablet direct kan controleren of er iets aan de hand is, zonder hiervoor een ronde te hoeven lopen. Een nadeel hiervan is dat het voor bewoners kan voelen als een inbreuk op hun privacy, omdat de camera er wel hangt (ook als hij niets registreert).
Implementatie van een nieuw systeem
Het implementeren van een nieuw systeem zal altijd in stapjes gaan. Met deze nieuwe technologieën is het bijvoorbeeld minder of zelfs helemaal niet meer nodig om nachtrondes te lopen. Maar om deze in één keer af te schaffen, dat gaat voor sommige zorginstellingen nog wat te ver. Ook kan het zijn dat je als zorgmedewerker moet wennen aan het gebruik van een smartphone of tablet en het vertrouwen in een nieuwe technologie. Het zal even wennen zijn. Het beste is om dit daarom in kleine stapjes af te bouwen of bijvoorbeeld uit te testen in een pilotfase.
Valgevaar wordt beperkt
Slim gebruik van sensoren of camerasystemen zal het valgevaar niet wegnemen. Een bewoner kan nog steeds uit bed vallen. Wél wordt het gevaar hiervan beperkt. Als je een snelle en nauwkeurige melding krijgt, voorkomt dit dat een bewoner lang op de grond ligt, met alle gevolgen van dien.