Kinderen hebben goede bouwstenen nodig om te kunnen groeien. Veel groenten en fruit en zo min mogelijk snoepjes en koekjes. Maar ja, leg dat maar eens aan een kind van 2 of 4 uit. Hoe kun je kinderen op de dagopvang zoveel mogelijk stimuleren om gezonder te eten?
Praat met je collega’s
Allereerst is het belangrijk om met je collega’s overeenstemming te vinden. Wat vinden jullie gezonde voeding en welk beleid hanteert de dagopvang? Daarnaast is het van belang om dit te communiceren naar de ouders, zodat ook zij weten welke richtlijnen er op de opvang worden gehanteerd.
Volgens het Voedingscentrum kan in ieder geval het volgende aangehouden worden:
- Veel groenten en fruit
- Vooral volkoren producten
- Dorstlessers zonder suiker
- Minder vlees, meer plantaardig
- Niet te vaak en niet te veel eten
- Zachte en vloeibare vetten
Groenten & fruit (van het seizoen)
Tja groenten. Welk kind eet het graag? Toch zijn groenten onwijs gezond en onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vooral verse groenten en groene bladgroenten mogen niet ontbreken. Helaas eten de meeste kinderen nog te weinig groenten en komen ze niet aan de richtlijnen die volgens het Voedingscentrum aangehouden moeten worden:
Kinderen van 1-3 jaar: 50-100 gram groenten en 1,5 porties fruit per dag
Kinderen van 4-8 jaar: 100-150 gram groenten en 1,5 porties fruit per dag
Kinderen van 9-13 jaar: 150-200 gram groenten en 2 porties fruit per dag
Als jullie opvang ’s middags warme maaltijden aanbiedt dan zijn groenten hier vaak een onderdeel van. Toch zijn groenten zeker niet beperkt tot de warme maaltijd. Ze kunnen de hele dag door gegeten worden; ook bij het ontbijt of de lunch. Hier ligt ook een mooie mogelijkheid voor de dagopvang.
En nee, je gaat een kind geen bord spruitjes voorschotelen als lunch, maar er zijn veel goede alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan broodbeleg als hummus of paprikaspread of stukjes komkommer en paprika als gezond tussendoortje.
Bied de kinderen daarnaast zoveel mogelijk fruit van het seizoen aan, zoals peren in de herfst en rood fruit in de zomer.
Maak gezond eten aantrekkelijk
Wees creatief met groenten en fruit en zorg voor genoeg variatie. Door kinderen op jonge leeftijd al gevarieerd te laten eten ontwikkelen ze een bredere smaak. Ze zullen minder kieskeurig zijn en als ze ouder worden ook meer smaken gaan accepteren. Daarnaast is gevarieerde voeding noodzakelijk om genoeg en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor een gezonde ontwikkeling.
Dit betekent niet dat gezond eten saai hoeft te zijn. Maak het spannend en interessant! Maak bijvoorbeeld op bijzondere dagen of als traktatie spiesjes met groente en fruit, zoals snacktomaatjes, aardbeien en druiven. Of gebruik koekjesvormen om groenten uit te steken.
Een begrip dat steeds bekender wordt is de Monkey Platter. Dit is een bord of schaal waarop je diverse producten uitstalt, zoals stukjes groenten, fruit, noten, ei of rozijnen. Maar er kunnen ook kleine blokjes kaas of een paar plakjes biologisch vlees op liggen. Het idee hierachter is dat een kindje zelf kan kiezen wat hij of zij gaat eten en op deze manier keuzevrijheid heeft, uiteraard binnen gezonde grenzen.
Zoek ‘Monkey Platter’ maar eens op in Google of Pinterest. Daar kun je veel leuke en creatieve ideeën vinden. Inspiratie genoeg!
Water drinken
Een glas sap of limonade zit vaak boordevol suikers. Stimuleer kinderen daarom om zoveel mogelijk water te drinken. Een glaasje felgekleurde limonade is vaak aantrekkelijker dan een gewoon glas water, maar er zijn zeker mogelijkheden om ook water drinken leuker en spannender te maken.
Schenk water bijvoorbeeld in mooie en vrolijke kannen of glazen, met fleurige rietjes. Of maak er fruitwater van door er schijfjes komkommer, sinaasappel, aardbeien of munt doorheen te doen. Dit is vooral erg leuk in de zomer.
Vaste eetmomenten
Hanteer zoveel mogelijk vaste momenten waarop er gegeten en gedronken wordt. Dit brengt rust omdat kinderen dit ritme gaan herkennen en ze leren tegelijkertijd dat het niet de bedoeling is om de hele dag door te eten en drinken. Neem er ook echt even de tijd voor om een prettige sfeer aan tafel te creëren. Er hoeft niet lang getafeld te worden, maar probeer een snelle ‘hap-slik-weg’ te voorkomen.
Laat kinderen meehelpen
Eten wat je zelf hebt gemaakt smaakt vaak nét even anders. Door kinderen te betrekken bij gezond eten is de kans groter dat ze hier ook meer voor open gaan staan.
Laat kinderen meehelpen. Ze kunnen bijvoorbeeld de tafel dekken of meehelpen met het voorbereiden van de lunch of het tussendoortje. Ga samen wassen, schillen, snijden, roeren en proeven. Dan worden ze enthousiaster dan als er gewoon een bord groenten of fruit op tafel wordt gezet.
Heeft de dagopvang een tuintje? Dan is een moestuin helemaal ideaal. Het proces van zaadje tot groente op je bord is ontzettend interessant en het is helemaal spannend om ook nog eens te proeven wat je zelf verbouwd hebt.