Bij ouderen met een verstandelijke beperking neemt het risico op verschillende ziektebeelden toe. Hieronder worden vier veelvoorkomende ziektebeelden beschreven die regelmatig voorkomen bij oudere mensen in de gehandicaptenzorg.
1. Hart- en vaatziekten
Naarmate mensen ouder worden, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Voorbeelden hiervan zijn een hartinfarct of een beroerte. Roken, overgewicht, een hoge bloeddruk en diabetes kunnen onder andere bijdragen aan het ontstaan van deze ziektebeelden.
Als zorgprofessional is het belangrijk om alert te blijven op tekenen van hart- en vaatziekten, zodat je ze tijdig kunt herkennen en actie kunt ondernemen.
Veelvoorkomende signalen zijn onder andere extreme vermoeidheid, kortademigheid, een onrustig gevoel, misselijkheid en een snelle ademhaling.
2. Slikproblemen
Slikken is een activiteit die we bijna de hele dag door doen, meestal zonder problemen. Dit is echter niet altijd het geval bij ouderen met een verstandelijke beperking. Ongeveer 50% van de ouderen in de gehandicaptenzorg heeft moeite met kauwen en slikken, en deze problemen kunnen ernstiger worden naarmate ze ouder worden.
Slikproblemen kunnen andere vervelende gevolgen hebben, zoals longontsteking, luchtweginfecties en uitdroging.
Helaas is het niet altijd mogelijk om deze problemen volledig op te lossen. Wel kunnen bepaalde aanpassingen verlichting bieden, zoals het uitproberen van ander voedsel of een andere eethouding.
3. Diabetes
Zowel diabetes type 1 als diabetes type 2 komen vaker voor bij ouderen in de gehandicaptenzorg dan bij ouderen zonder verstandelijke beperking. Dit geldt met name voor vrouwen. Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren.
Dit brengt extra uitdagingen met zich mee. Ouderen met diabetes hebben extra begeleiding nodig op het gebied van voeding, metingen en medicatie. Het voedingspatroon kan bijvoorbeeld moeten worden aangepast of er kan insuline toegediend moeten worden.
Als zorgprofessional is het een uitdaging om dit te realiseren terwijl de cliënt zoveel mogelijk de regie behoudt.
4. Schildklierproblemen
Ouderen met een verstandelijke beperking vertonen vaak eerder tekenen van veroudering. Dit betekent dat ze eerder kwetsbaar kunnen worden en problemen met de schildklier kunnen ontwikkelen. Vooral ouderen met het syndroom van Down hebben hier vaak last van.
Ongeveer 40% van deze ouderen heeft een schildklieraandoening. Daarom is het in Nederland gebruikelijk om jaarlijks te screenen op TSH, het schildklierstimulerend hormoon dat de schildklier reguleert.
De TSH-waarde geeft belangrijke informatie over de werking van de schildklier. Een afwijkende TSH-waarde kan wijzen op een te trage of te snelle schildklierwerking. Bij ouderen met een verstandelijke beperking is het daarom van groot belang om regelmatig de TSH-waarde te controleren om schildklierproblemen tijdig op te sporen en te behandelen.
Schildklierproblemen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, gewichtsschommelingen, veranderingen in stemming, haaruitval en een verstoorde lichaamstemperatuur. Het is belangrijk voor zorgprofessionals om alert te zijn op deze signalen en eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van de oudere met een verstandelijke beperking te observeren.
Indien een schildklieraandoening wordt vastgesteld, kan medicamenteuze behandeling nodig zijn om de schildklierfunctie te reguleren.
Heb je vragen?
Heb je vragen over het werken met ouderen binnen de gehandicaptenzorg? We denken graag met je mee. Je kunt contact met ons opnemen via 088 - 282 60 00 of stuur een e-mail naar info@zorgwerk.nl.