Als zorgprofessional kun je met belevingsgerichte zorg een grote impact maken in het leven van cliënten. Het is een vorm van zorg die veel wordt toegepast bij cliënten met dementie, een verstandelijke handicap of autisme. Deze benadering wordt vooral toegepast bij mensen die meer moeite hebben met het verwerken van prikkels.
Bij belevingsgerichte zorg staat vooral de beleving van de cliënt centraal. Als zorgprofessional hou je rekening met de individuele behoefte van de cliënt, waarbij negatieve ervaringen zo veel mogelijk worden omgezet in positieve belevingen. Bijvoorbeeld, een ADL-moment dat stress geeft, kan door een belevingsgerichte aanpak een positieve ervaring worden.
Het doel van belevingsgerichte zorg is het verhogen van welzijn en de kwaliteit van leven.
Cliënten ervaren hierdoor meer steun en veiligheid, waardoor hun zelfwaardering in tact blijft.
Belevingsgerichte zorg toepassen bij cliënten met dementie
Dementie heeft een erg grote impact op het leven van cliënten en hun omgeving. De zorg voor degene met dementie wordt vaak steeds intensiever. Het is daarom extra belangrijk om niet alleen te focussen op medische symptomen. Het geven van belevingsgerichte zorg zorgt voor een waardevolle benadering waarbij unieke ervaringen, herinneringen en behoeften van elk individu centraal staan. Het kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie aanzienlijk verbeteren en zorgprofessionals helpen empathischer en effectiever te werken.
Er zijn meerdere redenen waarom belevingsgerichte zorg cruciaal is voor mensen met dementie. Zij ervaren vaker verwarring en angst. Door het creëren van een vertrouwde omgeving en bekende dingen uit hun leven toe te voegen, voelen ze zich sneller op hun gemak. Het inspelen op persoonlijke herinneringen en voorkeuren kan momenten van geluk en herkenning opleveren.
Een belangrijk onderdeel van belevingsgerichte zorg is het organiseren van activiteiten die aansluiten bij de interesses en het verleden van de cliënt. Dit bevordert niet alleen het sociale welzijn, maar stimuleert ook de cognitieve functies. Het toepassen van belevingsgerichte zorg kan het dagelijks leven van mensen met dementie verbeteren
De ideale houding voor belevingsgerichte zorg: Wat je moet weten.
De juiste houding kan bijdragen aan een zorgomgeving waar de cliënt centraal staat en waarbij de cliënt zich meer gewaardeerd voelt.
Belangrijke dingen om mee te nemen bij het aannemen van een houding zijn:
- Een respectvolle houding
- Goed luisteren
- (Mee)kijken
- Volgen met oogcontact
- Lichaamstaal begrijpen
Door met aandacht (mee) te kijken en de lichaamstaal van de cliënt te begrijpen, is het mogelijk om als zorgprofessional subtiele signalen op te vangen die je snel zou kunnen missen.
Deze aspecten zorgen natuurlijk voor een betere relatie tussen de cliënt en jou als professional. Maar draagt ook bij aan het vertrouwen en een veilig gevoel. Dit is bevorderlijk voor de algehele gemoedstoestand. Op deze manier kan de zorgprofessional een positieve en ondersteunende omgeving creëren waarin de cliënt zich begrepen en gerespecteerd voelt.
4 Pijlers van Belevingsgerichte zorg voor een betere kwaliteit van leven.
Het doel van belevingsgerichte zorg is het verhogen van welbevinden en kwaliteit van leven bij mensen met dementie. Door 4 vragen toe te passen kun je er makkelijker voor zorgen dat ze zich gesteund en geborgen voelen en hun zelfwaardering in tact blijft.
- Wat heb ik vandaag betekend voor de cliënt? Deze vraag gaat over respect tonen voor wat de cliënt wil. Wat de cliënt voor zijn omgeving wil en kan betekenen en hoe hij erkenning wil krijgen.
- Heeft de cliënt zelf keuzes kunnen maken? Deze vraag gaat over autonomie en zelfredzaamheid. Het is belangrijk dat de cliënt regie houdt over zijn/ haar eigen leven en aandacht kan besteden aan wat diegene belangrijk vind.
- Hoe doe ik het samen met de cliënt, mantelzorger en familie? Hierbij denk je na over samenredzaamheid. Hoe stimuleer je de naasten van de cliënt om deels ook verantwoordelijkheid te nemen en er voor de cliënt te zijn.
- Hoe heb ik de cliënt vandaag vrijheid gegeven? Heeft de cliënt dingen kunnen doen die er voor hem/haar echt toe doen.
Bij belevingsgerichte zorg staat het accepteren en steunen van de ander centraal. Deze 4 vragen kunnen je helpen belevingsgerichte zorg toe te passen.
Meld je aan bij Zorgwerk en maak het verschil met belevingsgerichte zorg!
Door de cliënt centraal te stellen en aandacht te besteden aan hun unieke ervaringen en behoeften, kunnen we zowel de kwaliteit van zorg en het leven verbeteren. Belevingsgerichte zorg is voordelig voor zorgontvangers en zorgprofessionals. Het is een win-winsituatie waarbij we de toekomst van de zorg beter maken.
Wil je deel uitmaken van een organisatie die zich inzet voor hoogwaardige, persoonlijke zorg? Meld je dan vandaag nog aan bij Zorgwerk en maak een verschil in het leven van cliënten. Samen kunnen we de toekomst van de zorg verbeteren!